Edebiyat, Eleştiri

Artık Hiçbir Ütopya Mükemmel Değildir !

Artık Hiçbir Ütopya Mükemmel Değildir !

Artık Hiçbir Ütopya Mükemmel Değildir !

Ütopya nedir? 

16. yüzyılda yaşamış olan İngiliz yazar Thomas More’un ideal bir toplumu anlattığı romanının ardından;

‘Gerçekleşmesi olanaksız, çarpıcı, ilginç tasarı ya da düşünce.’  olarak zihinleri kurcalayan, belki de insanlara ümit veren,  bireyler ve devletin müthiş bir uyum içinde yaşadığı hayal ürünü bir ülke tanımını ortaya çıkaran bir kelimedir aslında. Günümüzde, halen keşfedilmemiş Afrika kökenli bir kabile ismi olduğunu düşünenler vardır. Etiyopya ile karıştırılıp konuya, tanıdığı bazı Etiyopyalı futbolculardan bahsederek katkı sağlamaya çalışan insanların var olduğu gerçeği ile bir çok defa beynimden vurulmuşluğum vardır. İnternet üzerinden yaptığım bazı araştırmalar sonucunda en azından Etiyopya olmadığını öğrendiğim ve bunu böyle sananları eleştirebilecek bilgi birikimini yalnızca üç dakika içerisinde kazanabilme şansına sahip olduğum için teşekkür edebileceğim gırla etken vardır ki hepsini uzun uzun yazamayacak kadar çok uykum var. Şimdi fark ettim ki neden teşekkür edeyim ki bir yerlere ? Bir başlasam, Alaaddinin Sihirli Lambasına kadar uzar gider diye bir korku sarıyor içimi.

  • bir çocuk sularda kaybolan
    bulutu çekiyor düşlerin ağıyla
    eprimiş bir geleceği,gri anları
    karşılıksız soruları çekiyor üst üste

Yağlı saçlarımın verdiği kirlenmişlik hissi, ister istemez bu yazıdaki ilk kurduğum soru cümlesinin cevabını bulmamı zorlaştıran etkenler arasına girecektir eminim. Lakin bu durum; peşinden gidilemez, ulaşılamaz, gerçekleşmesi imkansız vb. tanımları olan ve bu çeşit olumsuz tanımlarla çoğaltılabilecek bir kelimenin ardına neden düşelim ki diye bir soruyu ortaya çıkarıyor. Madem bu konu üzerine Thomas More’ dan sonra binlerce filozof, alim, bilim insanı tartışmış ve çıkardıkları genel sonuç yukarıdaki genel sonuçtan farksız değilken, neden bunun üzerinde kelimeleri harcayayım ki ? Aslına bakarsanız durum hiçte sandığımız kadar iç karartıcı değil. Hani bir düşünün günümüz kapitalizmini. Toplumun büyük kısmı kendi seçimlerini, ideal düzenini, kendi yaşantısını, duruma göre sex hayatını dahi istediği ve imkanların el verdiği şekilde planlayıp uygulayabiliyor, seçiyor, seçilebiliyor. Kendilerini değerli bir birey olarak hissediyorlar, aidiyet duyguları yaşadıkları köylerden çıkıp şehirlere hatta ülkelerine dahi ulaşmışken , neden o tezek kokulu köylerine geri dönsünler ki ?

  • sorular mı,hedefini bulamayan
    bir bumerangtı çocuğun elinde

Zavallı diğer şanssız insanlar deyip arkalarından üzülürüz ve bir daha onlar için inanılmaz ölçüde tepkiler göstermeyiz. Gerekte yok zaten.  Zamanında Marx’ın komünizmi, Hitlerin nazizm idealleri de birçok yerde ütopya olarak kabul edilmekte iken biz yeniden bir ideal oluşturma çabasına girerek, yeniden bir dünya savaşı çıkarma fikrine neden sebep olalım ki ?

  • söz ve ihanet buluşunca 
    cinnet geçiriyor şiir ve çocuk
    tökezliyor bütün dinazorlarını
    okyanuslara gömüyorken.

 Kandırma, korkutma ve kışkırtmaya dayalı bir toplum düzeninde neler en çok yasaklanmışsa ve zikredilmişse, işte o toplumda yazılan bir ütopya muhatabına tam olarak onları vaat ediyor. Lakin diğer toplumları ve insanları aynı çatı altında toplamayı başaramıyor. Böyle bir sorunun varlığını bildiğimiz halde, özgür bir toplumu hayal etmek insanı çileden çıkarabilecek bir çıkmaza sokuyorken, neden genlerimize dahi işlemiş bir kapitalizm düşüncesine karşı bir çıkış yolu ararız ki ? Lanet olası bu soruları sorarken ve yazdığım cümlelerin yanlış sonuçlar doğurmasını engellemek adına tekrardan okuyarak bile bu çıkmaza defalarca girerken ben neyi neden tartıştığımı bile sorgulamaya başladığım şu dakikalarda, telefonuma gelen mesajları neden merak ediyorum ki ? Açıp o mesajları okuduğumda yukarıda bahsettiğim konular üzerinde düşünmeyi terk etme korkusu olamasa bir saniye düşünmeden okurdum mesajlarımı. Ulan kim yazıyor sabahın 7’sinde ya ?  

  • tarih mi, yollara düşmenin
    kedere benzeyen yeridir tarih

  En iyi algoritmik hesaplamalarla dahi mükemmel bir ütopya elde edilemeyebilir. Fakat ideal ütopya elde edildiğinde, -diğerleri- diye bir kavram ortadan kaldırılmış olacaktır. Bana göre bir ütopya, tüm insanları kapsayan ve onları daha iyi yaşam standartlarına ulaştırması gereken bir sistem olarak anlam buluyor.Lakin böyle bir problemi çözebilmemiz için tüm insanların zihnine girmeye ve onların zihnini analiz edebilecek kadar enerji ve zamana ihtiyacımız olduğunu varsayıyorum. Böyle bir enerjiyi elde ettiğimde ise ideal ütopyamın değişmeye veya vazgeçilmeye müsait bir hal alması ihtimalini göze alamıyorum doğrusu. Bu yüzden bu konuyu çekip çekiştirip günümü ziyan etme lüksümü ziyan edeceğim. Çünkü varlığımı devam ettirmemi sağlayan bencilliğim yine yeniden ortaya çıkmak üzere.

  • anıları bileyen her yolculuk
    sezgi cehennemi oluyor çocukta
  • kaybolan ve durmadan kaybolan
    neydi,neydi bilmiyor hiç kimse

  ‘Aslında kurduğumuz bütün dünya kelimelerin eseridir.’ diye bir cümle okumuştum bir yerden. Yani kelime dağarcığımız kadar bir şeyler yapıyoruz, düşünüyoruz. Sınırlarımız bu kelimeler olmuş durumda. Hayallerimiz bu kelimeler etrafında şekilleniyor. Zamanımız bu kelimelerle akıp gidiyor. Bildiklerimiz bu kelimelerin çerçevesinde anlamlarından yozlaşıyor. 

  • ki insanlar rüya görmüyor
    ve sıfır nedir biliyorlar
    düş kuranlarsa çoktandır
    meczup sayılıyor artık


  •   Elbet var bizimde bir Ütopyamız. Dilimizin döndüğünce evirip çevirip serpiştiriyoruz bir yerlere. Geleceğimize, gelmişimize yakarırcasına sancılarımız bitmez bu ütopyada. Hep fazlasını ister daha azına tahammül edemeyiz. Kaybolan vaktimiz, evrende nelere yol açıyor hangi kapıları kapatıyor umurumuzda olmaz ki bizim. Lanet olası telefona biriken mesajları açma isteğim gibi artıyor bu konuya olan ilgisizliğim ayrıca.

  Bi durun zalımlar, yazdıklarımı okumak için meraklanan bir sürü insan yok ama yinede şu yazıyı bitireyim bi fırsat verin ! 

  • çölde keşfedildi ve yeniden
    bir kez daha kaybedildi ütopya

[zombify_post]




4 Yorum

  • Elbet var bizimde bir ütopyamız. 21.yy insanının hamurunu bencillikle yoğurup kapalı kapılar ardında kendini ilah ettiği ütopyalar. Bir demir işçisinin yemek molasında gayri ihtiyari olarak hayaline zuhur eden, para babalarının yıkılıp halkın refaha kavuştuğu güzel ülkenin yerine, çok daha ucuz ve zevksiz ütopyalar. Kâh bir kadına tapınan biçârenin hezeyanlarını sanat zanneden ilkel primatların sözümona sanat eserlerindeki, kâh sırf azınlık olduğu için otomatikman mağdur olması gerektiğini düşünen özde faşist sözde özgürlük savaşçılarının ağababalarının tiyatrolarda halka sundukları ütopyalar… Burada sözüm elbette sana değil. Sadece diğer birçokları gibi içi boşaltılan ütopya kavramını boş yahut şeytani emelleriyle pazarlayanlara.

    6 yıl önce
  • Ütopyaları boğuyoruz artık. Zannettiğimiz şey sadece keyif aldıklarımızın ya da bizi cinsel yoldan heyecanlandıran şeylerin beynimizde oluşturduğu hayallere ütopya dememiz. Yanıldık be dostum. Toplum refahı, düzen kurmacası derken aldattık kendimizi. Yoksunluk belirtilerim arasında burun deliklerimden içeri giren sigara dumanının verdiği haz kadar yanıldık. Doğru değil düşüncelerimiz. Biz olması gerekenden ziyade kendi emellerimiz doğrultusunda olmasını istediklerimizle kirli ideolojiler yarattık. Şimdi o ideolojilerin tutsağı olduk ve ütopyalarımızı kazmalarla aşındırdık. Sözüm meclisten dışarı ÇAYARASI’ ndan içeri. Artık ütopya bile ütopya oldu bizim için.

    6 yıl önce
  • Tarihin en kadim zamanlarından beri bi türkümüz var. Bizim ütopyamız hanlarla, hanımlarla, elde ettiğimiz savaşlarla Kızıl Elmaydı.
    Devir değişti. Eskisi kadar savaşçı bi millet değiliz. Bizim devrimimiz teknolojik olmali. Yeni savasimiz bu ugurda sekillenmeli. Bu sektorde butun dunyayi kasip kavuracak gelismelere imza atmali. Bunlar oldunda ütopik dunyamizi yazip cizer gercegini yasariz.
    Kübaya bakalım. Ütobik bi ülke, kimse kimsenin itine kışşt demiyor. Yerli halkinda cok gevsek var bence ütopik bi hayatin kötü getirilerinden biri bu olsa gerek.
    Sonuc olarak utopik bi dunya zor

    6 yıl önce
  • Yorumlarınız bakış açıma yeni değerler kattı teşekkürler 🙂

    6 yıl önce
  • Bi yoruma ne dersin ?

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir